fredag 24 mars 2017

Kall, kall jordNu har jag läst ut Kall, kall jord av Adrian McKinty (tack Modernista för recex), och har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker. Det är välskrivet och snyggt, plus att handlingen är förlagt till Belfast på 80-talet vilket känns spännande.

Kanske den är för "hårdkokt" för mig. Inte hårdkokt som Raymond Chandler kanske, men med samma teman som t ex korruption och organiserad brottslighet. Jag klarar inte riktigt av machoaspekten, samtidigt som jag gillar socialrealismen. Sedan så är huvudpersonen Sean Duffy inte särskilt macho, även om många av hans kollegor är det. Därav min kluvenhet. Jag kommer förmodligen att läsa även nästa del, om jag inte drunknar i annat samtidigt.

I den här första delen om Sean Duffy hittas två personer mördade och Duffy anar ett samband. Något han är ganska ensam om. Han är lite av en ensamvarg som kör sitt eget race, vilket inte alltid går hem hos hans överordnande. Duffy är fast besluten att få fast mördaren och driver utredningen framåt trots att motgångarna hopar sig i form av exempelvis motsättningar mellan katoliker och protestanter, högt uppsatta IRA-medlemmar och en mördare som på ett mycket självsäkert vis driver med poliskåren på ett mer eller mindre makabert plan.

Alan McKintys hemsida hittar man här och hans blogg kan man läsa här.

torsdag 9 mars 2017

Baileys women's prize for fiction 2017Nu kan man läsa om vilka titlar som finns på Baileys women's Prize for Fiction's longlist. Saxat från sidan:

The longlisted books are as follows:

Stay With Me, Ayobami Adebayo
The Power, Naomi Alderman
Hag-Seed, Margaret Atwood
Little Deaths, Emma Flint
The Mare, Mary Gaitskill
The Dark Circle, Linda Grant
The Lesser Bohemians, Eimear McBride
Midwinter, Fiona Melrose
The Sport of Kings, C.E. Morgan
The Woman Next Door, Yewande Omotoso
The Lonely Hearts Hotel, Heather O’Neill
The Essex Serpent, Sarah Perry
Barkskins, Annie Proulx
First Love, Gwendoline Riley
Do Not Say We Have Nothing, Madeleine Thien
The Gustav Sonata, Rose Tremain

Massor av nya spännande bekantskaper att kolla upp! Kanske det kunde bli min egen lilla utmaning? Med betoning på kanske ... Jag känner mig själv och vet mycket väl hur jag reagerar på det det där med "måsten" när det gäller läsning. Spelar ingen roll om det är jag själv som väljer, det blir tungt ändå. Finns kanske något namn på det där beteendet, vad vet jag? Vi får se! Jag tänker i alla fall läsa in mig lite på de av de ovan nämnda kvinnorna som jag inte vet någonting om. Kanske leder det till vidare läsning av titlarna, kanske inte.

torsdag 2 mars 2017

Att inse sina begränsningar även om det sitter långt inne

Nej, det blir inget Blogg100 för mig 2017 och så är det med det. Insåg att det nog var lite väl optimistiskt att ge sig på en sådan utmaning just nu. Jag funderar lite smått på att göra en egen liten variant. Kanske ett inlägg varannan dag? Känns mer rimligt för mig just nu. Jag ska klura lite till på det så får vi se hur det blir!