fredag 23 december 2011

Horses, horses, horses # 3?

Titel; Vem är du Johanna
Författare; Lin Hallberg
Förlag; Rabén & Sjögren























Jag vet inte riktigt om man kan kalla Vem är du Johanna för en hästbok? Den är så mycket mer. Visserligen har hästarna, och att vara en "hästtjej" en central roll igenom hela boken, men det är absolut ingen traditionell hästbok som vi är vana att läsa dem.

Johanna är född på Island med mamma, pappa, farmor, farfar och hästarna. Alltid hästarna. När mamman inte stod ut längre, med ensligheten och med det tysta i människorna runt omkring henne tog hon Johanna med sig och flyttade hem till Sverige.

Det går inte dag i Johannas liv då hon inte tänker på Island, resten av familjen och hästarna. För att överleva lägger hon all sin kärlek och tid på en liten mörkbrun ridskolehäst som heter Kasper. Men en dag händer det ofattbara och Kasper finns inte längre, och Johanna börjar sörja. Från början sörjer hon förlusten av Kasper, men allteftersom tiden går övergår sorgen i någonting annat. Hon sörjer någonting hon inte riktigt minns längre. Sin förlorade barndom på Island.

Sorgen övergår i ett destruktivt beteende och till slut skickar mamman iväg henne till Island och pappan. Väl tillbaka på ön som hon så länge drömt om blir det inte helt lätt att anpassa sig. Hon är inte sex år längre, det har hänt en hel del.

Jag tycker väldigt mycket om det här. Jag har läst en massa hästböcker och en hel del av Lin Hallberg (även hennes kompisserie), och tyckt om det jag läst, men jag undrar om det här inte är den bästa? Mer sådant här! Jag har ännu inte läst Adzerk - den vita hingsten, men det kommer jag absolut att göra.

Se där! Ett inlägg till i min lilla serie horses, horses, horses!

torsdag 22 december 2011

Det skär lite i mig

men jag inser att jag måste vänta lite med;

Titel; Sköra bestar
Författare; Tawni O'Dell
Förlag; Natur & Kultur



Jag har påbörjat läsningen av Sköra bestar och tycker det är bra! Riktigt bra! Men, det är kö på boken och jag hinner inte riktigt med den just nu. Det här är ingenting jag vill stressläsa så jag tar och lämnar tillbaka den nu och reserverar om den. Den som väntar på något gott...Jag återkommer!

onsdag 21 december 2011

Glad

Titel; Hitta Violet Park
Författare; Jenny Valentine
Förlag; Atrium förlag
Recensionsexemplar
Inlägget är tidigare publicerat på Annettes bokblogg



...blev jag när jag fick hem Hitta Violet Park av Jenny Valentine i brevlådan! Jag har tidigare läst den på engelska och haft med den på bokprat, och jag tycker verkligen väldigt mycket om den här boken. Liksom den andra jag läst av författaren, Broken soup.
I hitta Violet Park råkar Lucas Swain efter en sen natt, eller tidig morgon egentligen, få syn på en urna med någons aska inne på en liten rörig taxistation. Utan att egentligen veta varför så tar han illa vid sig då han får reda på att det är en gammal dams aska som finns i urnan. Lucas känner sig märkligt dragen till den gamla (döda) damen och vill inte att hennes aska ska behöva stå kvar på den lilla kvalmiga och smutsiga taxistationen. Utan närmare eftertanke ser han till att få urnan därifrån och börjar sedan leta efter ledtrådar till vem denna kvinna var. Till en början har han förstås ingen aning om att han genom att leta efter ledtrådar till Violet Parks liv, också kommer sin egen pappas försvinnande mycket nära.

Det här är en jättfin berättelse om att hitta sig själv och komma till insikt, genom att leta efter andra. Underbart inkännande och sympatiska (och också några mindre sympatiska) karaktärer, som man (läs jag!) känner att man skulle vilja träffa i verkliga livet.

tisdag 20 december 2011

Bokmässan 2012


Ni vet väl att Bokmässan har en community där det skrivs flitigt om böcker, författare och annat litteraturrelaterat året om? Det kostar ingenting att bli medlem och det går på en minut. Eller bara kika in här  och läs vad det skrivs om på Fria ord!

En Arktisk spökroman

Titel; Evig natt
Författare; Michelle Paver
Förlag; Semic



 i Evig natt lever Jack ett ensamt liv i London. Året är 1937 och det är krig i Europa. Jacks familj hämtade sig aldrig riktigt efter första världskriget där hans pappa deltog. Pappan blev aldrig sig själv efter kriget. Familjen förlorade sin inkomst och Jack fick sluta studera vidare. Han känner sig bitter, som om han aldrig har fått någon riktig chans i livet.

Nu får han dock möjlighet att följa med på en Arktisk expedition. Trots tveksamhet, främst då det gäller de andra i gruppen, bestämmer han sig för att satsa allt och följa med.

Långt, långt bort ifrån all civilisation slår de läger, vid Gruhuken, som kaptenen som tar dem dit anser vara hemsökt. Till en början bara njuter Jack av skönheten och stillheten. Men allteftersom mörkret tar vid och de andra i gruppen tvingas lämna lägret blir det värre. Han är så gott som säker på att han inte är helt ensam på platsen. Men vem eller vad är det han känner närhet av?

En spökhistoria där huvudpersonens egen skräck är det mest hemska. Berättelsen griper tag och jag är glad att jag läste Michelle Pavers första (tror jag i alla fall?) bok för vuxna. Ska bli spännande att se vad det blir nästa gång.

måndag 19 december 2011

Så här skrev jag

på Bokmässans community för några timmar sedan;


Nu är det stopp! Inte en bok till ska med mig hem från jobbet, inte en endaste liten reservation ska göras, absolut inte några inköp (det är nästan så att jag jag önskar att det inte kommer några recensionsexemplar i brevlådan heller. Som man blir så glad för i vanliga fall). Här ska läsas av det som redan finns i hemmet. Om det ska läsas alls på ett tag...Får väl se hur det blir med det där sista förstås...Men, jag känner att jag "hetsläser"! Plöjer maniskt igenom främst ungdoms och vuxen. Bok efter bok som jag sedan märker inte fastnar riktigt. Nej, ett något lugnare lästempo ett tag framöver är nog vad jag behöver! Eller att vara ledig väldigt länge och BARA läsa! Mums.

Jag får väl se hur det går, för många bra böcker finns det! Jag ska i alla fall försöka att skriva ikapp mig lite. Alltså; mindre läsning och mer skrivande om redan lästa böcker.

onsdag 14 december 2011

Älskar - hatar

Titel; Älskar - hatar
Författare; Jenny Downham
Förlag; Blombergs
Recensionsexemplar


Älskar - hatar är en fin bok med budskapet att allting har två sidor. Det står fullständigt klart för Mikey och Ellie när Ellies bror står anklagad för att ha våldtagit Mikeys syster.

Ellie var hemma natten då det ska ha hänt. Hon pratade till och med med flickan som blivit våldtagen, och har vittnat till sin brors fördel. Framförallt pappan i familjen tar för givet att hon ska hålla fast vid sin historia, även efter det att hon börjar tvivla på vad som egentligen hände.

Mikey är ute efter att hämnas när han stöter ihop med Ellie, och utan att knappt vara medveten om det själv blir han förälskad. Ellie blir intresserad av Mikey också, men det är innan hon förstått vem han är. De hamnar i en näst intill omöjlig situation där de både vill kunna vara tillsammans och samtidigt stötta sina respektive familjer. Svåra val för vem som helst och kanske framförallt om man är inne i en förälskelse och samtidigt får påtryckningar dygnet runt om att inte svika sin bror/syster.

tisdag 13 december 2011

Över förväntan

Jag blev jätteglad när jag läste;

Titel; Tankeläsaren
Serie; De utvalda
Författare; Kristin Cashore
Förlag; Bokförlaget Semic
Recensionsexemplar



Den hade blivit liggande ett tag och för mig blir det tyvärr ofta så att ju längre en bok ligger och väntar desto trögare känns det att plocka upp den. Det kommer ju nytt hela tiden! Helt omöjligt att hänga med! Men jag är väldigt glad att jag till sist tog tag i Tankeläsaren.

Det blev en positiv läsupplevelse från början till slut. Den är snyggt skriven, spännande och med lite humor, precis som jag vill ha det. Det ska komma tre delar i serien och jag ser redan fram emot tvåan.

Det är ju en Fantasybok det här, och den handlar om Katsa som är arton år. Världen består av sju kungadömen som till största del lever i fred med varandra. Ibland föds det barn med särskilda gåvor som kallas för särlingar. Man kan se att det är en särling som fötts då de här barnen efter några år får olikfärgade ögon. Vilken gåva man föds med behöver inte märkas med en gång utan kan träda fram lite allteftersom. Alla barn som föds som som särlingar skickas som gåva till kungen i respektive land för att stå till stjänst med just sin speciella kraft.

Katsa har dödandets gåva och används av sin kung för att skrämma motståndare till att göra som kungen vill. Jag tycker det här är riktigt bra. Jag är inget stort fan av vuxenfantasy, men däremot barn- och ungdomsfantasy kan jag tycka om att läsa. Nu är det här en bok som kommit ut med både ungdoms- och vuxenomslag, så man räknar nog från förlagets sida att serien ska få även vuxna läsare, vilket jag tror är helt rätt tänkt. Det är inte en massa slag och forna tiders kungars och städers namn att hålla ordning på. Visserligen blir det något av ett uppdrag att utföra för att så att säga rädda världen, men mest krut läggs ändå på de olika karaktärerna och deras relationer. (Mitt stora undantag måste jag säga i det här sammanhanget är Tolkien! Jag tycker mycket omTrilogin om ringen!)

Något helt annat; jag ska från och med nu skriva under Förlag i början av inlägen om boken är ett recensionsexemplar. Jag har varit lite kluven och inte riktigt känt hur jag vill göra med det där tidigare. Kikar man runt på olika bokbloggar så ser man att man gör på olika sätt. Nu provar jag med det här så får jag se hur det känns efter ett tag.

torsdag 8 december 2011

Lite må bra

Titel; Ensamma hjärtan och hemlösa hundar
Författare; Lucy Dillon
Förlag; Forum förlag



Det känns som om jag har läst mycket hemskheter nu...Deckare, skräck och annat läskigt. Jag försökte komma på lite annat jag läst under året och inte skrivit om, och kom på några stycken (jag är förfärligt dålig på att skriva upp vad jag läser, fortfarande. Glömmer en hel del.) Bland annat Ensamma hjärtan och hemlösa hundar.

Rachel Fielding får oväntat ärva sin mosters hus långt ut på landet och hennes hund. Eller, hundar rättare sagt, för den här mostern har en hel kennel med upphittade och bortlämnade hundar som ingen vill ha. Tillsammans med några andra vänliga själar drev mostern kenneln och försökte hitta nya familjer till alla hundar.

Rachel Fielding åker iväg ut på landet med tanken att sälja av. Samtidigt kom det här arvet väldigt lägligt eftersom hon lyckats bli av med både jobb, lägenhet och pojkvän i ett enda svep. Självklart blir hon kvar längre än vad hon tänkt sig och självklart finns det en trevlig och snygg veterinär och självklart engagerar sig Rachel känslomässigt i hundarna, något son hon absolut inte tänkt sig från början.

På ett sätt väldigt förutsägbart och chablonartat, men väldigt trevlig läsning i alla fall. Det gör ingenting om det mesta går som man anar redan väldigt tidigt i boken. Vägen dit är helt ok, och det är inte alls någon plågsam läsning, snarare tvärtom. Jag kommer säkert att läsa Lucy Dillons nästa bok, Hundar, hus och hjärtats längtan, som kommer i januari 2012.

onsdag 7 december 2011

Tänk om man hela tiden glömde av gårdagen?

Titel; När jag vaknar finns du inte
Författare; Cat Patrick
Förlag; B Wahlström
Recensionsexemplar



Ett annorlunda upplägg, helt klart, är det i När jag vaknar finns du inte. London vaknar varje morgon och kommer inte ihåg någonting av vad som hände dagen innan. Däremot så får hon små korta minnesbilder av vad som kommer att hända i framtiden.

Hon kan alltså träffa en person på sin skola som hon ser varje dag, men inte minnas från det förflutna. Däremot kan hon minnas personen i fråga ifrån framtiden...

Låter det krångligt? Nja, lite kanske, i början, men man kommer snart in i det, och då blir det riktigt fängslande.

För att klara av att hantera tillvaron, sköta skolan, veta vad som har hänt etc. skriver London minneslappar varje kväll. Om vad hon haft på sig, vilka läxor hon gjort (och inte gjort), vem som sagt vad, vem som varit taskig osv.

I längden blir det här ohållbart, och när hon får upprepade minnen från en begravning i framtiden som skakar om henne ordentligt, så förstår hon att hon måste försöka komma till botten med varför hon är på det här viset. Ta reda på vad som egentligen hände när hon hon var fem år och hennes minne slutade fungera som andras.

tisdag 6 december 2011

Skuggvandrare

Titel; Skuggvandrare
Författare; Magnus Nordin
Förlag; Bonnier Carlsen
Recensionsexemplar



Skuggvandrare är tredje, och tror jag, sista delen i Magnus Nordins Skuggserie. Man kan säkert läsa den fristående, men jag skulle rekommendera att läsa Skuggvarelser och Blodets röst först så man får händelserna i rätt ordning. Det är absolut värt det.

I skuggvarelser träffar vi för första gången Daniel och Kira som mot alla odds blir kära i varandra. Vad Daniel inte vet när han försiktigt börjar närma sig Kira och hennes familj är att de inte är riktigt som vanliga människor. De är Skuggvandrare, människor som byter skepnad, eller varulvar.

Daniel bor på Gotland med sin alkoholiserade pappa. Det är en ganska kall och trist tillvaro han för, Daniel, med en pappa som bara bryr sig om sin nästa fylla och som dessutom tvingar Daniel att agera chaufför innan han fått sitt körkort.

Hela byn tisslar och tasslar om en udda och ljusskygg familj som flyttat in i ett gammalt ödehus i utkanten av samhället. Redan innan familjen flyttat in går det en massa historier om huset, den ena värre än den andra. Riktiga spökhistorier. Men , som sagt, redan första gången Daniel träffar Kira är det kört. Han blir häftigt förälskad och Kira likaså, även om hon till skillnad från Daniel vet att deras kärlek är omöjlig.

Man får sedan i alla tre böckerna följa deras öden, och jag tycker det här håller hela vägen. Jag är helt såld, och efter tvån kände jag mig riktigt orolig! Nordin fick det att låta så naturligt med Alfagruppen och annat att jag nästan tänkte; Jamen, det kanske är så här!? De kanske finns! Nja, inte riktigt fullt ut kanske, men näst intill. Läs och njut! Vuxna liksom ungdomar.


torsdag 1 december 2011

Döden i dina ögon

Titel; Döden i dina ögon
Författare; Rachel Ward
Förlag; B Wahlströms



Inlägget har publicerats tidigare på Annettes Bokblogg


Jem är 15 år och bor i London. Hon har blivit runtflyttad till en mängd olika fosterhem sedan hennes mamma dog när hon var 7 år. Hon har, så länge hon kan minnas, sett siffror som surrar runt alla människors ansikten. Efter det att hennes mamma dog började hon så sakta förstå att det är personens dödsdag hon ser.

Denna gåva, eller förbannelse kanske man ska säga, gör att Jem har svårt att vistas med andra människor. Hon drar sig undan, vill vara ifred. Mycket skolk gör att hon kommer efter i skolan och eftersom hon anses lite udda är hon ett perfekt offer för dem som vill ha någon att hacka på.

Nere vid floden träffar hon Spider, en kille med ännu värre problem än Jem när det gäller skola och den sociala biten. Spider bor med sin mormor, som är hans stora trygghet i livet. Jem lägger märke till att Spiders dödsdatum inte ligger särskilt långt fram i tiden. Hon tar för givet att det har någonting med hans så kallade vänner att göra. Att han ska råka illa ut när han levererar narkotika.

Jem och Spider tyr sig till varandra och efter en våldsam händelse i skolan blir de avstängda i väntan på utredning. De bestämmer sig för att ta sig en heldag på stan och beger sig in till centrala London och hamnar efter ett tag vid det nya hjulet London Eye. Plötsligt ser Jem att alla människor runt omkring dem har samma siffror, dagens datum. Hon blir rädd och drar Spider med sig därifrån. En stund senare sprängs London Eye och många människor dör. Eftersom Jem och Spider blir sedda springandes ifrån platsen strax innan explosionen blir de efterlysta, i tron att de hade någonting med attentatet att göra.

De flyr med hjälp av stulna bilar och stulna pengar, men märker snart att situationen blir ohållbar.

Det här är första delen i seien Döden i dina ögon. Tvåan heter Arvet och trean, som utkommer i mars 2012 Slutet. Arvet var lika bra som första delen och jag ser mycket fram emot att läsa trean...